ALIBUNAR: Po treći put Udruženje vinara i vinogradara „Kumovi vinogradi“ iz Alibunara organizovali su ovih dana festival vina i rakije. Kako je rekao predsednik udruženja Dinu Lotrean, ova manifestacija ima za cilj da se žitelji sela alibunarske opštine vrate tradiciji predaka, kada je svako domaćinstvo na obodima Deliblatske peščare gajilo svoje vinograde i imalo kvalitetno domaće vino.
U nekoliko minulih godina Udruženje „Kumovi vinogradi“ uspelo je da u
desetak mesta alibunarske opštine obnove vinograde i voćnjake i u zadnje
dve godine prave domaća vina i rakije kako su to činili njihovi stari.
Svoje umeće predstavili su brojnim gostima festivala.
-Udruženje ima oko 50 članova sa oko 120 hektara pod vinogradima i 350
hektara zasada pod voćem. Minule godine sa stručnjacima iz Instituta
„Tamiš“ iz Pančeva organizovali smo seminare i predavanja o ovoj
proizvodnji, zaštiti zasada, pomagali smo oko nabavke sadnica od
licenciranih proizvođača i otplate mehanizacije, đubriva i hemikalija na
više mesečnih rata. Želimo da oformimo svoju zadrugu i preko nje
plasiramo svoje kvalitetne domaće prizvode, a broj članova nam se iz
dana u dan povećava – reče Dorel Čebzan iz rukovdstva „Kumova
vinograda”.
Na štandovima su se našli i proizvodi vinarija iz drugih krajeva. Uz
mezeluke, posetioci festivala su uživali u degustaciji vina i rakija, u
vedrom raspoloženju su se razmenjivala iskustva i recepti za spravljanje
domaćih pića. Hit dana su bile sušene jabuke, slične čipsu
„Ingvinarije“ iz Orašca, koje čekaju sertifikat zdrave hrane.
Komisiji za ocenjivanje kvaliteta pristiglo je oko 70 uzoraka
proizvođača. Za najbolju voćnu rakiju proglašena je ona koju je ispekao
Aleksandar Varga iz Pančeva, nagradom za najbolju lozovaču okitio se
Milivoje Dadić iz Alibunara, u kategoriji belih vina šampion je Josif
Nedin iz Gudurice, za roze Rade Komazec iz Inđije, a za crvena vina
šampion je Adam Kršanin iz Dolova. Raspoloženje su do usijanja podigli
taburaši, a pripadnici vinskih redova iz Pančeva i Vršca pričama i
pesmama o vinu doprineli su da poselo potraje do jutra.
Нема коментара:
Постави коментар