KIKINDA - Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu, u robnoj grupi "Sokovi od voća i povrća i osvežavajuća pića", specijalno priznanje dodeljeno je Porodičnom gazdinstvu Miladinov iz Novog Kneževca za kvalitet paradajz soka. U konkurenciji preko 350 domaćih i inostranih izlagača sa oko 1.500 različitih prehrambenih etno proizvoda, laskava titula prava je potvrda uspešnog rada porodice Miladinov.
Kada je pre osam godina započeo proizvodnju paradajza na manjim površinama, Žarko Miladinov nije očekivao da će porodično gazdinstvo postati specijalizovano baš za proizvodnju i preradu tog povrća. Već od naredne godine, pod zasadom paradajza biće oko osam jutara, a proizvodnja i plasman paradajz soka trebalo bi da budu prošireni.
RTV (Martin Martinov)
"Mi jedan deo proizvodnje prodajemo kao ceđeni paradajz. Inače, kapacitet pasirke je oko tri tone za šest sati. Što se tiče termičke obrade, dnevni kapacitet je oko 1.050 litara. Planiramo da tokom iduće godine povećamo proizvodne kapacitete. Trenutno smo u fazi otkupa objekta hale, koju bi smo mogli da privedemo HACCP standardima, uz povećanje dnevne proizvodnje", kaže Žarko Miladinov.
Subotički Zavod za javno zdravlje radi mikrobiološku i hemijsku analizu paradajza. U proizvodnji paradajza, PG Miladinov je zatvorilo krug – od semenske proizvodnje namenjen izvozu, do plasmana paradajz soka za domaće tržište. Njihov izbor je sorta San Marzano.
"U semenskoj proizvodnji, odlučili smo se za sortu San Marzano. To je specifična sorta paradajza, koju gotovo jedini radimo u Srbiji, sorta koja je najadekvatnija za pelate, koncentrate i paradajz sok. Naime, ima u sebi najveći procenat suve materije i šećera", kaže Žarko Miladinov.
U okviru porodičnog gazdinstva, u proizvodnju je uključena kompletna familija, a u sezoni je angažovano je i oko 50-tak radnika nedeljno. Na porodičnom gazdinstvu Miladinov, prinosi paradajza kreću se od 2,5 do tri vagona po jutru. Naravno, proizvodnja paradajza na otvorenom uslovljena je klimatskim prilikama, a nakon boravka u Italiji, priča nam Žarko Miladinov, zaključio je da je paradajz iz Novog Kneževca, iako uz manje prinose, ipak boljeg kvaliteta
Nakon nagrada na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i beogradskom Međunarodnom sajmu etno hrane i pića, porodica Miladinov ta priznanja doživljava kao važnu satisfakciju i potvrdu uspešnog rada.
Нема коментара:
Постави коментар