Brazilska kafa poskupela
Brazil kao svetski lider u proizvodnji kafe susreće se sa velikim problemima.
Brazilska kafa, među kojima je najpoznatija ona sorte Arabica, skočila na rekordnu cenu, zbog velikih vrućina koje prete da obustave proizvodnju i unište sav rod. U Brazilu je najtopliji januar ikad zabeležen i nedostatak padavina (kiša se ne pamti) ozbiljno ugrožava rod kafe i šećera.
Prema rečima Marka Antonia de Santosa, agronoma, cena kafe konstantno raste i beleži rast od 23 % u poslednjim mesecima, a šećer konstantno raste već 14 meseci.
Brazil je inače i najveći uzgajivač šećerne trske.
Prodaja ova dva artikla je više nego udvostručena i potražnja raste iz dana u dan. Jake kiše u decembru oštetile su polja sa kafom u nekim delovima Brazila, a suša je u januaru desetkovala rod.
Inače prognoza stručnjaka je bila 60 miliona vreća kafe, no to sad sigurno neće biti tako, nego negde oko 52 miliona vreća. Kolumbija je drugi svetski proizvođač kafe odmah posle Brazila. Na Njujorškoj berzi nastavljaju se špekulacije i cena se menja iz sata u sat.
Arabika je veoma kvalitetna kafa, izvrsnih svojstava. Na nju otpada
75-80% ukupne svetske proizvodnje. Proizvodi se na visinskim terenima od
600 do 2000 m nadmorske visine. U proirodi rađa na drvetu koje može da
poraste i do 6 metara, ali se stablo kafe na plantažama, radi lakšeg
branja, skraćuje na visinu do 3 metra. Cveta posle 3 godine od sadnje, a
naredne godine daje prvu berbu. Punu rodnost dostiže tek u šestoj
godini. Sa jednog drveta se dobija od 1-3 kg kafe, a glavna berba u
Brazilu je od maja do avgusta.
Kod nas, kao i u svetu, najpoznatije vrste arabike su "minas" i "
santos", što su imena izvedena iz oblasti Brazila u kojima se one
uzgajaju. Pored ovih postoji i veliki broj drugih vrsta – "sigri" sa
Nove Gvineje, potomak "plave planine" sa Jamajke; "maragogip" iz Meksika
sa najvećim zrnima i najmanjim sadržajem kofeina; blaga "kostarika";
"moka harar" iz Etiopije sa ukusom koji podseća na čokoladu; "AA džambo"
iz Kenije je najbolja afrička arabika.
Нема коментара:
Постави коментар